VERHALEN

Verhaal van de Sjaerzen

Beste VAPper,

Je bent aan het rondneuzen op de website van machra, een verstandige keuze. Misschien ben je geïnteresseerd in de aankomende VAPs of check wat voor bijzondere hobby’s de leeden hebben. Hoe dan ook, je hebt interesse in Machra. Dat betekent dat Machra ook interesse heeft in jou. Ik zal je dan ook eens vertellen over mijn eerste jaar hier, in het mooiste dispuut der A.L.S.V. Quintus. Als het goed is ken je mij al, zo niet dan heb je waarschijnlijk zeer recent een minder leuke avond gehad. Ik ben Julian en stond precies op jouw plek een jaar geleden. Zoveel disputen, maar welke is de juiste?

Toen ik de NKT liep had ik voor de flits niet goed ontbeten en voor ik het wist werd er door scherp geklede mannen een hemelse euroknaller in mijn schoot geworpen. Niet alleen werd mijn interesse gewekt en mijn honger gestild, de persoon naast mij kreeg een burger in z’n gezicht dus ik heb ook nog gelachen.
Tijdens de burchtavond stapte ik op ze af en kwam er snel achter dat deze gasten niet alleen veel humor hebben, maar vooral zichzelf zijn. Een hechte vriendengroep waar iedereen op zijn eigen manier bijdraagt aan een ongedwongen sfeer.
Na een aantal VAPs wist ik het zeker, ik wilde een Machraan worden. Een KMT later en ik hoorde erbij. Dit was nu mijn vriendengroep en het avontuur was pas net begonnen. De eerste paar borrels zijn altijd even wennen, maar het duurt niet lang of je zet al zelf met je jaar de ‘bedevaart’ in zoals wij Machranen dat altijd doen. Fun fact: afgelopen jaar heeft Machra de meeste bakken gevouwen van heel Quintus tijdens de maandag vs donderdag borrels. Niet voor niets is ‘Nunc est bibendum’ onze kreet.

Daarnaast spreken we ook veel buiten de borrels af. Chill-, gym- en UB-sessies, maar ook feesten, jaarweekenden, dispuutsweekenden, festivals, etc.
Bovendien hebben we aankomend jaar een jubeljaar, wat simpelweg betekent dat we weer een excuus hebben om in de zomer met het hele dispuut op een grote reis te gaan naar het buitenland. Je begrijpt het denk ik wel, je hebt aankomend jaar veel om naar uit te kijken bij Machra.

Als ook maar iets van hierboven je leuk lijkt, kom langs! Spreek ons aan en loop mee met onze VAPs. Ik hoop je snel te spreken.

Met vriendelijke, doch zéér Machraanse groet,

Julian Kroes (jaar ‘18)

Verhaal van de Praeses

Waarde bezoeker, waarde eerstejaars,
Aan mij de eer u te verwelkomen op de website van het mooiste dispuut van Leiden en Quintus : Het L.H.D. Lug-dunum Machra.
Sinds 1 Januari jongstleden ben ik praeses van het e.t. XVIIIe bestuur en sinds 20 mei van het h.t. IXe interim bestuur van ons dispuut.
Naast dat wij graag een biertje aan de door ons geliefde wandtap drinken op de donderdagavond te societeite, manifesteert men zich als dispuut op Quintus.
Wij staan bij de meeste Quinten met name bekend om onze voorliefde voor een goede barbecue: Waarschijnlijk heb je bij ons je kater al gelest met een hamburger tijdens de El Cid. Dit past perfect bij onze keltische dispuutsachtergrond en we sluiten dan ook graag af met een goede whisky!

Onze naam betekent “Leidsche zonen van voorspoed” in het keltisch en dat komt niet uit het niets!
Naast onze El-Cid barbecue zal je ons regelmatig (zowel in de zomer als winter) in het leidsche zien borrelen met barbecue erbij.
We organiseren ieder jaar op Quintus het top 250-cafe als afwisseling op de Quintus-dixo-hitjes met vermaak, goedkope snacks, speciaalbieren en whisky.
Al dat eten moet er ook een keer af (of je wil net zo breed worden als Ali): Er zijn verschillende sportsubjes voor o.a. voetbal, tennis, en fitness. Er wordt veel en fanatiek samen gestudeerd in de universiteitsbibliotheek van Leiden.
Verder participeren veel van onze leden in Quintus commisssies, zodat wij in alle lopende commissies te vinden zijn.

Een studententijd is een nieuwe fase in het leven waarbij je zult merken dat je op een nieuwe plaats, als je op kamers gaat/bent, opnieuw begint.
Naast het studeren is er ook een sociale persoonlijke ontwikkeling die men in de studententijd doormaakt. Je zult bij ons dispuut van de goot tot het lustrumgala meemaken.
Wij zijn een divers dispuut: Geen stel eenheidsworsten dus. Bij ons dispuut zul je naast alle borrels, feesten en alles wat het verenigingsleven te bieden heeft ook een luisterend oor vinden voor serieuzere zaken. Daarom is het eenvoudig bij ons je draai te vinden, wat je ook merkt aan de goedbezochtte VAPs.
Een groot aantal dingen hebben we wel gemeen, bijvoorbeeld de hobby bierdrinken. Machranen staan geheid tot laat op de borrel, drinken veel bier en vertellen goede verhalen.
Kom dus vooral bij ons langs om dit mee te maken! Je kunt ons herkennen aan de dispuutskleding: De Koningsblauwe en Zilverwitte das, het blauwe jasje en de Zwarte Briek!

Hopelijk spreek ik je op een van onze VAPs!

Met vriendelijke, doch zéér Machraanse groet,
Marijn Timmer
e.t. Praeses XVIIIe bestuur L.H.D. Lug-dunum Machra
h.t. Praeses IXe interim bestuur L.H.D. Lug-dunum Machra

Verhaal van de Reünisten


We duiken de dispuutsvoorgeschiedenis in op het moment waarop ikzelf NKT liep op Quintus in 2002.
Tijdens de bonte avond nam bestuurslid Joost Nan het woord namens het XXVe Bestuur der A.L.S.V. Quintus.
Hij wilde bij de toenmalige aspirant leden onder aandacht brengen dat Quintus dat jaar buitenproportioneel
veel heren had aangenomen en dat er een mogelijkheid bestond een nieuw herendispuut op te richten,
wat al zestien jaar niet gebeurd was.
Na de NKT begint zoals altijd de VAP en door het kersverse XXVIe Bestuur der A.L.S.V.
Quintus werden tijdens de VAP bijeenkomsten georganiseerd voor de vappers die geinteresseerd
waren in het oprichten van een nieuw dispuut. In het begin was het nog vrij rustig op deze bijeenkomsten,
er kwamen zo nu en dan wat mensen en er waren wat ideeen voor een naam, maar een echt initiatief was er nog niet.
Ik besloot ook eens mijn gezicht te laten zien op een dergelijke bijeenkomst.
Hier trof ik Gerard van Westen (die nu mijn jaargenoot is bij Machra).
Gerard en ik begonnen gedurende deze bijeenkomst steeds meer het idee te krijgen om ook echt een dispuut op
te gaan richten. Er werd wat gebrainstormd over een naam waar verder niet veel uitkwam en gerard en ik
besloten het door te zetten en zijn direct na de bijeenkomst naar de V&D gewaggeld om mooi briefpapier met
envelop te kopen (de eerste dispuutsuitgaven waren gedaan!) om uitnodigingen te versturen naar diegene die eveneens geinteresseerd waren in het oprichten van een nieuw dispuut.
Het idee was om bij La Bota te gaan eten en eens te horen wat zij ervan vonden'
Eenmaal in La Bota aangekomen troffen wij Martin Dirksen, Tom Groentjes, Caspar Heetman en Eric van Genderen.
Onder het genot van Vleesch en Bier werd er gesproken over een naam, een achtergrond en wat dies meer zij.
Al snel was er een volgende bijeenkomst, en nog één en al snel begonnen de bijeenkomsten het karakter van een ALV te krijgen. En zodoende werd er ook een tijdelijk bestuur gekozen. Voor het dispuut (we waren officieel nog een gezelschap, voor een dispuut moet je minstens met tien zijn, maar wij noemden ons gewoon dispuut, was alles al bekend. De Quinten daarentegen wisten echter alleen dat er een nieuw dispuut in oprichting was. We moesten ons op een gegeven moment dus op een donderdag, de dag waarop we zouden gaan borrelen, presenteren aan de zaal. Dat moest natuurlijk op Machraanse wijze gebeuren: de propvolle borrelzaal lieten we door bestuurslid Jaap van Velp vol met rook zetten, uit het trappenhuis naar de mensa werd een spandoek naar beneden gerold met de tekst 'all your base are belong to us' en met het keiharde nummer Darkwings van Within Temptation kwamen wij de trap afgestormd om vervolgens de bar op te klimmen, de dispuutsnaam te schreeuwen en een 50 litervat bier aan de leden aan te bieden. Die borrel werd er al meteen hard gezooid waabij menig dispuutstrui van ons het al begaf (tegenwoordig staan we jasje-dasje).
De periode daarna waren wij op donderdag altijd zuipend en zooiend op de borrel te vinden en deden overal aan mee. Ook de subweek is aan ons niet voorbijgegaan, met zes man hebben we aan alle onderdelen meegedaan, nogmaals petje af heren!
De VAP 2003 diende zich aan. Als nieuw dispuut was het aanvankelijk lastig: er waren dat jaar maar twee heren die goed gevapt hadden, te weten Maarten den Hartog en Michel Carpentier. Deze mooie lullen besloten zich aan te sluiten bij de oprichters. Twee gasten met doorzettingsvermogen en kracht, precies wat we nodig hadden. Na een kennismakingstijd met deze moedige, dappere aspirant-leden was het dispuut twee Machranen rijker en kende het een verticaal verband.
De opzet was dus geslaagd: het werd een dispuut.
In het begin van de VAP was ook de bestuurswissel van Quintus en het XXVIe besstuur zou weldra de scepter doorgeven aan het XXVIIe Bestuur, maar niet voordat wij hen hadden uitgeroepen tot beschermheren en -vrouwen van het Leydsch Heeren Dispuut Lug-Dunum Machra.
Weer volgde een heftig jaar waarin we met zijn achten veel moois beleefden. De band werd steeds hechter en het dispuut sterker. In december wisselde het bestuur: er werd gekozen voor een vierkoppig bestuur met Latijnse naamgeving. Martin Dirksen werd Praeses, Tom Groentjes Ab Actis/Vice Praeses, Caspar Heetman Quaestor en ikzelf Assessor.
In september 2004 begon de VAP weer, wederom moeizaam voor ons, maar uiteindelijk een verrassend resultaat: dit jaar hadden vier heren de juiste beslissing genomen en wilden Machraan worden. Ook zij werden gewogen en niet te licht bevonden. Machra was weer vier leden rijker, waarmee het Leedenbestand op twaalf kwam te staan. De magische grens van tien leden was bereikt en verbroken, wat betekende dat de officiele status van dispuut nabij was. Op 17 februari 2005 tijdens de Quintus ALV werd het gezelfschap Lug-Dunum Machra omgedoopt tot het dispuut Lug-dunum Machra en daarmee was de oprichting voltooid
Ik wil heet XXVe Bestuur der A.L.S.V. Quintus bedanken voor het mogelijk maken van het oprichten van het dispuut en het XXVIe Bestuur der A.L.S.V. Quintus bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun gedurende het eerste jaar.
Met vriendelijke doch zeer Machraanse groet,
R.H.J. Molenaar
Eerste Praeses van het L.H.D. Lug-dunum Machra.